Artykuły

Edukacja żywieniowa stanowi ważną część mojej pracy jako dietetyka i neurodietetyka.
Zapraszam do lektury artykułów, poświęconych różnym zagadnieniom dotyczącym diety
oraz jej wpływu na organizm człowieka.

28.06.2024

Olej rzepakowy jako korzystny zamiennik masła w wypiekach

Olej rzepakowy, pozyskiwany z nasion rzepaku (Brassica napus), stanowi jedno z najcenniejszych źródeł tłuszczów roślinnych [1]. Jego unikalny skład i właściwości zdrowotne sprawiają, że jest to doskonała alternatywa dla masła w codziennej diecie.

Czytaj więcej
30.10.2023

Prozdrowotne właściwości polifenoli zawartych w owocach granatu

Owoc granatu (Punica granatum, Granatowiec właściwy) uznawany jest za symbol zdrowia, płodności i długowieczności. Oprócz wyśmienitego smaku i interesującego wyglądu, w ostatnich latach granat przykuwa uwagę swoimi niezwykłymi właściwościami.

Czytaj więcej
06.07.2023

Łagodzenie przewlekłego stanu zapalnego z wykorzystaniem składników bioaktywnych w diecie. Selen

Składniki bioaktywne odgrywają ważną rolę w zwalczaniu przewlekłego stanu zapalnego w organizmie. Dowiedziono, że odpowiednie poziomy selenu są znaczące dla odporności i modelowana nadmiernych odpowiedzi immunologicznych czy przewlekłego stanu zapalnego.

Czytaj więcej
15.05.2023

Kawa w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych

Obszar uprawy kawy na świecie obejmuje prawie 10 mln hektarów w 80 państwach. Z tej grupy około 50 krajów – eksporterów kawy – ma duże znaczenie ekonomiczne [1]. Największym wytwórcą kawy jest Brazylia (jedna trzecia światowej produkcji).

Czytaj więcej

Umów konsultację
dietetyczną on-line

Ustal termin rozmowy