28.06.2024

Olej rzepakowy jako korzystny zamiennik masła w wypiekach

Olej rzepakowy, pozyskiwany z nasion rzepaku (Brassica napus), stanowi jedno z najcenniejszych źródeł tłuszczów roślinnych [1]. Jego unikalny skład i właściwości zdrowotne sprawiają, że jest to doskonała alternatywa dla masła w codziennej diecie.

Czytaj więcej
30.10.2023

Prozdrowotne właściwości polifenoli zawartych w owocach granatu

Owoc granatu (Punica granatum, Granatowiec właściwy) uznawany jest za symbol zdrowia, płodności i długowieczności. Oprócz wyśmienitego smaku i interesującego wyglądu, w ostatnich latach granat przykuwa uwagę swoimi niezwykłymi właściwościami.

Czytaj więcej
06.07.2023

Łagodzenie przewlekłego stanu zapalnego z wykorzystaniem składników bioaktywnych w diecie. Selen

Składniki bioaktywne odgrywają ważną rolę w zwalczaniu przewlekłego stanu zapalnego w organizmie. Dowiedziono, że odpowiednie poziomy selenu są znaczące dla odporności i modelowana nadmiernych odpowiedzi immunologicznych czy przewlekłego stanu zapalnego.

Czytaj więcej
15.05.2023

Kawa w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych

Obszar uprawy kawy na świecie obejmuje prawie 10 mln hektarów w 80 państwach. Z tej grupy około 50 krajów – eksporterów kawy – ma duże znaczenie ekonomiczne [1]. Największym wytwórcą kawy jest Brazylia (jedna trzecia światowej produkcji).

Czytaj więcej

Pliki cookies

Wykorzystujemy pliki cookie w celu dostosowania oraz personalizacji zawartości i reklam, umożliwienia funkcji społecznościowych i analizy ruchu na stronie.

Informacje dotyczące sposobu korzystania z naszej witryny przekazujemy partnerom w obszarach mediów społecznościowych, reklamy oraz analizy danych. Partnerzy mogą łączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi w trakcie korzystania z ich usług.

Klikając “Akceptuję wszystkie“, zgadzasz się abyśmy korzystali ze wszystkich rodzajów cookies. Aby samemu zdecydować, które rodzaje cookies akceptujesz, wybierz “Ustawienia“. Więcej informacji w Polityce prywatności